2010.04.04.
13:20

Írta: Baloo27

Április 4.- vasárnap - "Megváltást kínál az átszegzett kéz"

         Megy a vita, hogy valóban ács fia volt-e Krisztus, itt a földön, avagy sem. Lehet majdan köveket ragadni, s fejemhez csapkodni őket szépen sorban, de én azt mondom: kevésbé ez a lényeges az Ő életében.

        Néhány perce, a Duna TV-ben Jókai Anna írónő azt mondta: Ahogy a karácsony, úgy a húsvét sem váltható ajándékra, vagy aprópénzre - frenetikus megfogalmazás! Utána ÁKOS mondta azt, hogy van remény. Reményt kell adni embertársainknak! Jó tudni, hogy van, aki feltétel nélkül szeret bennünket, s van, Akit feltétel nélkül szerethetünk.

       A legszebb mindebben, hogy maga, az Élő Reménység - igen, nagy kezdőbetűkkel - jött el a Földre, cirka 2000 évvel ezelőtt. A nagypéntek emlékének fontossága, az, hogy kellő tisztelettel, és szentséggel emlékezzünk Krisztus keresztáldozatára, mind elengedhetetlen ahhoz, hogy eljussunk a 3. napig.

 

       Nagypéntek nélkül nincsen feltámadás. Ezt gondolom.

 

 

      Nagypéntek estéjén kicsit szorosabban kapcsolódott számomra egymáshoz a zsidó, és a keresztény valláskultúra. Jelen lehettem egy ún. széder esten, ahol az Ó- és az Újszövetség oldaláról is megvizsgálta két előadás Krisztus kereszthalálát, és feltámadását. A több pászka darab fontossága az akkori időkben az asztalon, a három közül a középső pászka szelet elrejtése, s annak neve: "Eljöttem" - hihetetlen! Csak csapong a sok gondolat a fejemben még ma is a péntek után. "Eljöttem" - és rengetegen ma sem értik, miért ez a neve annak a pászkadarabnak, amit megtörtek... Pedig értem (is) lett megtörve...

 

      A húsvéti ünnep lényegét három dalomból három kis részlettel szemléltetem, azt hiszem, sikerült úgy megfognom a számomra fontos gondolatot, hogy érthető legyen.

      Az első részlet: "Egy egyszerű ács fiaként jött földre Ő, Aki a legszentebb. 33 évet élt a földön és értem szenvedett. Korbácsütések nyoma a hátán, tövisből font korona fején, Szemébe nézve mégis látom végtelen szeretetét. Egyetlen út és igazság – amely a Mennybe visz. Egyetlen út és igazság – örökké él, ki Benne hisz…"

      A másik részlet: "Itt járt a Földön, és tiszta szívvel élt; Mégis sokan követ ragadva űzték és ítélték, pedig fényt hozott nekünk - Istenre mutatva -, hogy életünknek értelmet adjon. Isten szent Fia a kereszten értem halt – vállalta a kínt! A halálból feltámadt – legyőzte a sírt! Kegyelmének napja ma is tart még, megváltást kínál az átszegzett kéz. Jézus él!"

     A harmadik: "Üresen áll a sír, ahol feküdtél, és most, itt, velem szemben állsz..."

 

    Igen, valóság! Ma is! "Miért keresitek az élőt a holtak között? Nincsen itt! Feltámadott"

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://baloo27.blog.hu/api/trackback/id/tr91893752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása