2010.02.27.
07:36

Írta: Baloo27

Február 27. - szombat - „Purim”


 

            Az én teológiai tudásom véges, azonban az mégis biztos, hogy a zsidó és a keresztény valláskultúrának vannak közös pontjai. A Bibliában is van szó erről; Pál apostol a szelíd és a vad olajfa egymásba oltásával példázza ezt az Újszövetségben, míg az Ószövetségben egyértelműen Eszter Királyné története az, ami meghatározó ezen az ünnepen.

            Eszter, ha úgy tetszik a szépségkirálynő igazi győztese volt az akkori Izraelben, akit a Király végül a feleségének választott. A Királyhoz azonban még ő is, csak megszabott időben mehetett be. Ha a törvény ellenére – egyszer csak, mondjuk, „csak úgy” – bement elé (bárki), az jó eséllyel az utolsó cselekedete volt...

           A Bibliában, azt hiszem, érdemes elolvasni Eszter Könyvét. A hűség, a kitartás, és Isten újra bebizonyosodó szerelme, valamint szabadítása az, ami ebből a Könyvből kiolvasható. Nagyon-nagyon tanulságos könyv ez.

           Jó dolog egyébként úgy olvasni Eszter könyvét – akárcsak több másik szakaszt is a Bibliából –, hogy azt a párhuzamot, ami köztem, és a szereplők között van, azt a szemem előtt tartom. Ez pedig a következő: Isten kiválasztott népéhez hasonlóan, Krisztuson keresztül én is az Övé lehetek. A szabadulás, ha csak átvitt értelemeben is, de igaz énrám is! Ez pedig elképesztő!

 

          Purim. A szabadulás, és az öröm ünnepe. Erről is esett néhány szó pénteken este, a gyülekezetben. Isten, szerintem többek között ezért is nagyszerű, mert nem korlátozta a megváltást egy népre, hanem Krisztusban kiteljesítette a törvényt. Ahogyan Krisztus is példálózott ezzel – a szó nemes értelmében -, mondván, hogy Ő nem azért jött, hogy eltörölje a törvényt, hanem, hogy betöltse azt. Ennek a „betöltésnek” köszönhetem azt, hogy én is ismerhetem Istent, és Krisztus miatt Atyámnak tudhatom Őt.

 

          A szabadulás, az öröm, mindkettő csodás dolog! S ennél is nagyszerűbb, hogy mindkettőben részem lehet. A lelki szabadság számomra ma éppolyan fontos, mint az Eszter Könyvében leírt történetben Izrael népének valódi felszabadulása, életben maradása.

 

          Kellemes szabadságot!

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://baloo27.blog.hu/api/trackback/id/tr621794049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kabar 2010.02.27. 19:59:35

A történet nem Izraelben játszódik, hanem Babilonban, a zsidók épp a babiloni fogság idejét élik. A király főembere Hámán ki akarja csinálni őket (elrendelik, hogy mindeninek meg kell hajolnia a király előtt, de a zsidók természetesennem hajolhatnak meg más előtt csak Isten előtt. Aki erre nem hajlandó az halál fia. Eszter húzza ki őket a bajból.
Tényleg szép történet, kivéve a végét, ahol 10 ezreket hánynak kardélre. Persze ezt a korszak kontextusában kell értelmezni, ahol a győzelmet mindig felnagyították, a királyok győzelmni jelentései hasonló struktúrát követnek.

Baloo27 2010.03.08. 09:49:49

@Kabar: Privátban reagáltam neked, ha úgy gondolod, majd válaszolsz.
süti beállítások módosítása